История на светодиода

История на светодиода


Какво е светодиод (LED) и за какво се използва?

Светодиодът е електрически компонент, който излъчва светлина, когато е свързан към постоянен ток. Той работи на принципа на електролуминисценцията и може да излъчва светлина във видим спектър, както и в инфрачервени и ултравиолетови лъчи. Те имат характерно ниска консумация на енергия, малки размери, по-дълъг живот и по-бързо превключване от лампите с нажежаема жичка, поради което имат широка гама приложимост.

През 1907 г. британският експериментатор в лабораториите Маркони Хенри Джоузеф Кръг за пръв път забеляза, че когато напрежение от 10 волта се прилага върху карбидов кристал (силициев карбид), той излъчва жълтеникава светлина. Същата година Олег Владимирович Лосев от Русия стига до същото заключение. През 1927 г. той публикува текст за първия диод, излъчващ светлина. В продължение на десетилетия не е постигнат напредък по различни причини. Рубин Браунщайн, който работи в радиокорпорацията на Америка, съобщи през 1955, че някои прости диоди излъчват инфрачервена светлина, когато са свързани към ток. През 1961 г. Гари Питман и Боб Биард от Texas Instruments установяват, че този галий-арсениден диод излъчва инфрачервена светлина всеки път, когато е свързан с ток. Същата година те получават патент за инфрачервен светодиод. Ник Холоняк младши, разработва през 1962 г. първият светодиод, който излъчва светлина във видимата част на честотния диапазон. Това е  червения светодиод. През 1972 г. М. Джордж Крафорд, изобретява първия жълт светодиод и по-ярък червен светодиод. През 1976 г. Томас П. Пърсал разработва диод излъчващ светлина с висока яркост, за използване с оптични влакна в телекомуникациите. Шуджа Накамура от Nichia Corporation направи първият син светодиод през 1979 г., но беше прекалено скъп за търговска употреба до 1994 г. Светодиодите сега могат да бъдат направени в един или повече цветове.

Първоначално светодиодите, са много скъпи, някои от тях достигат цена по 200 долара на брой. Поради това те са били използвани като индикатори само в високо професионално лабораторно оборудване. Fairchild  успяват през 70-те години да намалят цената на единичен светодиод до 5 цента, като  се използва планиран процес в производството на полупроводникови чипове за светодиоди. Използвайки иновативни методи за опаковане и планов процес на производство на чипове, Fairchild направи светодиода търговски продукт с разнообразни приложения.

Светодиод с видима светлина се използва като заместител на лампи с нажежаема жичка и неонови светлини, като елементи в седем сегментни дисплеи, големи дисплеи RGB, семафори и други визуални сигнали, калкулатори, часовници и фенерчета. Инфрачервените светодиоди се използват в устройства за дистанционно управление на телевизори, DVD и други места, които се нуждаят от безжично управление.

Предимствата светодиодите, са много. Предимствата са, че те излъчват повече светлина на ват от лампите с нажежаема жичка, те са много по-малки, времето им за включване / изключване е много по-късо от другите видове източници на светлина (те са бързи), техният живот е много по-дълъг и много по-трудно могат да се повредят.

 

Нашите предложения за LED осветление от LIGHTEX може да намерите ТУК!