Знаете ли, че...

Знаете ли, че...

От „Цветовата температура” зависи цветът на светлината излъчвана от светлинния източник.

Идеята за „Цветовата температура” произлиза от лорд Келвин през 19-ти век и е свързана с абсолютната нула. Това е температурата, от която нищо не може да бъде по "студено".

Цветната температура може да се разбере по-лесно като „настроение“ на светлината. Топлата мека светлина на лагерния огън или излъчваната от свещта светлина, пробужда друго настроение в сравнение със светлината на обедното слънце, пълнолунието или флуоресцентната тръба.

Цветната температура се измерва в градуси по Келвин (°K), които започват от абсолютната температурна нула (0°K = -273°С) и стига до милиони градуси. Всяко реално материално тяло е с температура над 0 °K. Не трябва да се бърка цветът на светлината с нейната яркост.

Светлина с цветова температура до 2700-3000 К често се нарича „топла”, а тази над 5000 К – „студена”.

За осветяване на интериорните помещения на сградите често е важно да се вземе предвид цветната температура. По-топлата често се използва в помещения за релаксация, докато ако се търси ефект за повишаване на концентрацията се използва осветител с по студена цветова темепратура, например в училища и офиси.

Ето една примерна скала за съответствие:

~ 1900K - Току-що сте задали перфектния романтичен тон. Това е най-близо до топлата оранжева светлина на свещта.
2400-2700K – Светлина която е приятна, мека, уютна, добра за четене на книги и релакс.
3000-3500K – Продуктивна – тази светлина най-много се доближава до светлината на стандартна халогенна крушка от 100 W и флуоресцентна тръба. Още жълтеникав цвят, но много по-близо до основния бял цвят. Тази светлина е предпочитана за домове и ресторанти.
4000-5000K – Ефективност, концентрация! Близка до пряката слънчева светлина, този диапазон на цветната температура е отличен за книжарници,задържане вниманието на работници, работещи в офис помещения и промишлеността!
6000-10000K - От мътно синьо, до ярко синьо небе! Помислете за ледената светлина в магазините за бижута и болниците.

С развитието и навлизането на LED технологията стана всеобщо известно, че LED светлините (диод, излъчващ светлина) предлагат много по-широк спектър от цветни температури, което ги прави чудесни за създаване на настроения в различни среди.