Как работи соларното осветление?

Как работи соларното осветление?

Не е трудно да се разбере защо соларното осветление за градина е  толкова популярно. Разбира се, че е страхотно да не плащате за електричество, но по-важно за повечето хора е фактът, че не е необходимо да има окабеляване. Изваждате осветителя от кутията и го слагате до пътеката или в градината си и сте готови. Тъй като повечето соларни осветители имат вграден сензор за тъмнина, дори не е нужно да мислите за включването и изключването им.
 

 

Технологията за соларно осветление се подобри значително през последните години. Соларните осветители изглеждат по-привлекателни, светят по-ярко, а продължителността им на работа  се удължава. За да ви дадем по-добра представа за това как работят тези осветители и как да изберете най-доброто за Вас и вашата градина, нека разгледаме основните компоненти:

Слънчев панел

 Слънчевият панел има фотоволтаична клетка , която превръща слънчевата светлина в електрически ток. Ефективността на соларния панел зависи от размера и качеството на соларната клетка и прозрачността на защитното покритие. Самата слънчева клетка обикновено е най-скъпата част от слънчевата светлина. С напредването на фотоволтаичната технология цените постепенно намаляват. Обърнете внимание, че някои панели се доставят със защитен пластмасов филм, който трябва да бъде свален. Ако не бъде премахнат, панелът няма да се зарежда правилно.

Батерия

 

 

Слънчевите клетки са свързани директно към батерия, която съхранява електричеството, генерирано от клетката. Диодът, разположен между клетката и батерията, гарантира, че електричеството протича само в една посока: към батерията. NiMH батериите често се използват, защото се справят по-добре при честото презареждане и изразходване на енергията от стандартните NiCAD батерии. NiMH батериите могат да бъдат изхвърляни без да навредят на околната среда. Батерията обикновено е вторият най-скъп компонент от слънчева светлина.

Светодиоди (LED)
Те са като миниатюрни крушки, които са монтирани в електрическа верига.
Светлината, излъчена от светодиодна крушка, е вторичен продукт на електрони, движещи се през полупроводников материал. Тъй като нямат нужда от нажежаема жичка, тези крушки имат много дълъг живот и също така не генерират отпадна топлина. Работното време на някои светодиоди може да достигне 100 000 часа, докато крушката с нажежаема жичка обикновено трае не повече от  3000 часа. Светодиодите могат да бъдат свързани в клъстери, за да усилят светлинния поток.

Време на работа

Качеството и интеграцията на описаните по-горе компоненти определят колко часа ще свети осветителя.
Продължителността на светене може да бъде по-кратко от час или поне няколко дни.

Корпус

Корпуса трябва да е устойчив на ултравиолетови лъчи и атмосферни влияния.
Сглобяването трябва да е минимално. В повечето случаи слънчевият панел ще бъде неразделна част от самият осветител. Понякога слънчевият панел е отделен, което ви позволява да монтирате осветителя, там където желаете, а след да това монтирате панела, където ще получите най-доброто излагане на слънце.

Соларните осветители имат или ръчен превключвател за включване / изключване, или фотосистема, която включва светлината, когато слънцето залязва и изгасва, когато слънцето изгрява.

Извличане на максимална полза от слънчевата светлина

Местоположението на осветителя е важно. За максимално слънчево усвояване, соларната клетка трябва да е насочена на юг и да е разположена под ъгъл, така че да е перпендикулярна на слънцето. Повърхността на соларната клетка не трябва да се засенчва от листа или други обекти по всяко време на деня. Ако светлината има автоматичен сензор за включване / изключване, тя не трябва да се поставя близо до друг източник на ярка светлина, например улична лампа, тъй като това може да доведе до преждевременно изключване на светлината.

LIGHTEX предлага богата гама от соларни осветители, които може да разгледате тук.

 

http://www.lightex.bg/index.php?route=product/product&path=75_140&product_id=6127